Obavijest maslinarima 27.11.2018.

Zaštita od paunovog oka i raka masline

Hrvatska poljoprivredno-šumarska
savjetodavna služba


Obavijest maslinarima


21.11.2018. Splitsko-dalmatinska županija

Nakon završene berbe preporučujemo obaviti zaštitu maslina protiv najštetnije gljivične bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina ). Toplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bolesti, a posljedica zaraze je gubitak lisne mase koje je najvidljivije tijekom proljeća.
Tretiranje je neophodno provesti i u nasadima u kojima je prisutna bakterijska bolest rak masline (Pseudomonas savastanoi ).
Za tretiranje u jesenjim terminima protiv obje bolesti preporučujemo pripravak na osnovi bakarnog oksiklorida (trgovačkog naziva NEORAM WG), a mogu se koristiti i sljedeći pripravci u zaštiti protiv paunovog oka CUPRA, COPPER KEY FLOW, CODIMUR SC ili STROBY WG( na osnovi krezoksim-metila).


Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti samo pripravke na osnovi bakra.

Sredstva za zaštitu bilja koristiti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli, prema uputama, upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi.
Nakon tretiranja popunite evidencijske liste o uporabi sredstava za zaštitu bilja te pravilno zbrinite ambalažu.
Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.


 Silvija Marušić dipl.ing.agr.Disqus komentari

Udruga maslinara OBLICA

Udruga maslinara OBLICA
Udruga maslinara Oblica, Žrnovnica, uzgoj maslina, maslinarstvo, berba maslina, obnova maslinika, primjena ekološke proizvodnje, kvalitetna prerada i plasman ekstra djevičanskog maslinovog ulja, razvijanje međusobne suradnje sa srodnim udrugama, proizvodnja maslinovog ulja prije suvremene tehnologije

Kontakt

Krešimirova 7, 21251 Žrnovnica
Otvori kartu
mob:
+38598231593
mail:
oblica.zrnovnica@gmail.com
web:
http://oblica.fullbusiness.com
Copyright 2019 Udruga maslinara OBLICA Uvjeti korištenja
Zatvori prozor

Lokacija

Za odabir Vaše lokacije morate imati aktiviran JavaScript!

Adresa:

Krešimirova 7, 21251 Žrnovnica
Ova web stranica koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja pristajete na njihovu uporabu. Uredu