Obavijest maslinarima 30.07.2018.

Zaštita od maslinine muhe

Hrvatska poljoprivredno-šumarska
savjetodavna služba
Splitsko-dalmatinska županija


Obavijest maslinarima

30.07.2018.


 Prema prošlotjednim prikupljenim podacima na svim opažačkim punktovima u priobalju i na otocima na kojima se prati let i brojnost maslinine muhe (Bactrocera oleae) zabilježen je let 2. generacije maslinine muhe srednjeg do vrlo jakog intenziteta.
Prema meteorološkim podacima u narednom periodu očekuju se temperature u Splitsko-dalmatinskoj županiji u rasponu 30º-35ºC, koje mogu djelomično usporiti razvoja štetnika i to najviše u maslinicima na sušnijim položajima.
Međutim, ovako visoka populacija maslinine muhe zahtjeva poduzimanje mjera zaštite radi očuvanja plodova jer je već sada vidljiva šteta i otpadanje plodova u pojedinim maslinicima kao posljedica zaraze maslininom muhom 1.generacije i zbog prisustva patule.
Za zaštitu nasada mogu se koristiti dozvoljeni pripravci na osnovi:
- Dimetoata ( trgovački nazivi Calinogor - dozvoljeni 2x u vegetaciji,
Chromogor – 2 x u vegetaciji
Perfekthion- dozvoljen 3 x u vegetaciji
Rogor 40- 3 x u vegetaciji
- Fosmeta ( trgovački naziv Imidan 50 WG),
- Deltametrina ( trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Poleci plus).


U maslinicima u kojima nema ostvarene zaraze može se i dalje koristiti metoda zatrovanih mamaca radi suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.
Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika trebaju nastaviti s primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT) ili Eco-trapova. Ekološke mjere zaštite daju bolje rezultate ako se primjenjuju u izoliranim ili poluizoliranim lokalitetima na kojima su maslinici.


Pripravke koristiti prema uputi proizvođača, vodeći računa o broju dosadašnjih tretiranja. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.


Silvija Marušić dipl.ing.agr.
Disqus komentari

Udruga maslinara OBLICA

Udruga maslinara OBLICA
Udruga maslinara Oblica, Žrnovnica, uzgoj maslina, maslinarstvo, berba maslina, obnova maslinika, primjena ekološke proizvodnje, kvalitetna prerada i plasman ekstra djevičanskog maslinovog ulja, razvijanje međusobne suradnje sa srodnim udrugama, proizvodnja maslinovog ulja prije suvremene tehnologije

Kontakt

Krešimirova 7, 21251 Žrnovnica
Otvori kartu
mob:
+38598231593
mail:
oblica.zrnovnica@gmail.com
web:
http://oblica.fullbusiness.com
Copyright 2019 Udruga maslinara OBLICA Uvjeti korištenja
Zatvori prozor

Lokacija

Za odabir Vaše lokacije morate imati aktiviran JavaScript!

Adresa:

Krešimirova 7, 21251 Žrnovnica
Ova web stranica koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja pristajete na njihovu uporabu. Uredu