Obilježavanje 10 godina rada udruge

Dragi maslinari i maslinarke

Dame i gospodo!

Kolegice i kolege maslinarke i maslinari, štovani gosti!

Povjesničari, arheolozi pa i naši preci nisu ostavili bogate spise i građu po kojima bi se moglo preciznije utvrditi kada je i kako nastala Žrnovnica, i od kada su se naši preci počeli baviti maslinarstvom.

Postoje nalazi iz kasnog neolita-kameni nožić koji je pronađen 1929. godine na Gračiću.

Također, postoje arheološki nalazi na lokalitetima Krilava, a posebice Grepci.

Dakle, sigurno je da su još u antičko doba u gustim šumama na izvoru i uz tok "rike" naši preci našli pogodno misto za gradnju nastambi , lov, ribolov i zemljogradnju. U knjigama je zapisano kako je car Dijoklecijan oko 300 godine nove ere imao lovačku kuću - ljetnikovac na Gračiću.

Lipi bokuni i delicije koje su se spremale sigurno su bile i začinjene maslinovim uljem.

Ako nas Žrnovčane netko pita otkud sklonost lipom bokumnima i delicijama, može se reći to je naslijeđe cara Dioklecijana.

A kakvo je maslinarstvo i uljarstvo danas u Žrnovnici i okolnim mjestima, to pokazuju brojne nagrade i priznanja koje naši maslinari dobivaju diljem lijepe naše. Čestitamo Vam!!!!

Baviti se maslinarstvom danas nije bez brige. Jedna od velikih broga je svakako problem zapuštenih maslinika kao i problem zapuštenik okoliša oko maslinika.

Međutim i ti problemi nisu ne rješivi. Zato apeliramo na ministarstvo poljoprivrede i općinske načelnike i gradonačelnike da se propisi i poljoprivrednom zemljištu počmu primjenjivati.

Neka se donose odluke o poljoprivrednom zemljištu, neka se održavaju poljski putevi, živice i međe, neka se grade i održavaju požarni putevi i prosjeci, neka poljoprivredni redari konotroliraju donijete mjere i neka pomognu maslinarima.

Danas ove manifestacije ne bi bilo da nije Vas, zato.....

Hvala pokrovitelju, ministarstvu poljoprivrede, hvala sponzorima i donatorima, hvala mediskim pokroviteljima, hvala svima Vama što se došli i na takav način iskazali svoje poštovanje i ljubav prema maslinovu ulju i ljudima koji ga stvaraju.

Želim Vam da se i dalje osjećate "lipo" u ovom našem lipom mistu i da imate ugodan ostatak dana.

 

Žrnovnica 16. lipnja 2012. godine

 

                                                                                                           Predsjednik:

                                                                                              Milan Amižić, mag.polit.v.r.

Disqus komentari

Udruga maslinara OBLICA

Udruga maslinara OBLICA
Udruga maslinara Oblica, Žrnovnica, uzgoj maslina, maslinarstvo, berba maslina, obnova maslinika, primjena ekološke proizvodnje, kvalitetna prerada i plasman ekstra djevičanskog maslinovog ulja, razvijanje međusobne suradnje sa srodnim udrugama, proizvodnja maslinovog ulja prije suvremene tehnologije

Kontakt

Krešimirova 7, 21251 Žrnovnica
Otvori kartu
mob:
+38598231593
mail:
oblica.zrnovnica@gmail.com
web:
http://oblica.fullbusiness.com
Copyright 2019 Udruga maslinara OBLICA Uvjeti korištenja
Zatvori prozor

Lokacija

Za odabir Vaše lokacije morate imati aktiviran JavaScript!

Adresa:

Krešimirova 7, 21251 Žrnovnica
Ova web stranica koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja pristajete na njihovu uporabu. Uredu